• Nobilis Mobilis Kft. aloldalak furgon

Teherautó bérlés

Teherautó bérlés esetén érdemes először a feltételeket tisztázni

Amint azt már a kisteherautók esetében is említettük, gyakran adódhat egy ember életében olyan helyzet, hogy egy teherautót vagy furgont kell bérelnie. De vajon vezetheti mindenki? Természetesen nem, csak akinek jogosítványa van. Aki személyautót vezethetnek, és a jogosítványuk feljogosítja őket arra, hogy 3,5 tonna alatti járműveket vezethessenek. Azt azonban erősen szem előtt kell tartani, hogy egy nagyobb kategóriájú, de még 3,5 tonna alatti súllyal rendelkező tehergépjármű, illetve furgon vezetése körültekintőbb vezetési technikát igényel. A személyautókhoz képest ezeknek a járműveknek mind a súlya, mind a mérete jóval nagyobb, és ha a rakodótér még csomagokkal is meg van pakolva, akkor bizony fokozottan oda kell figyelni, és óvatosabban kell vezetni, mint a már megszokott személyautót.
A kisteherautó bérlés aloldalunkon már bővebben kifejtettük, hogy milyen esetekben lehet szükség azok bérlésére, itt ebbe nem kívánunk újra belemenni. A következőkben inkább felhívnánk a figyelmet arra, hogy mire érdemes odafigyelni a teherautó bérlés esetében.

Mire érdemes vagy inkább kell odafigyelni teherautó bérlése alatt?

 • Visszapillantó tükör

  Érdemes tisztázni már a teherautó bérlés előtt, hogy a teherutóknál, amelyek puttonyos, zárt kocsiszekrénnyel rendelkeznek, általában nincs, vagy a tetejéig megpakolva nem tudja a funkcióját ellátni a belső visszapillantó tükör. Így vezetés közben a két oldalt elhelyezett visszapillantó tükrök használatával lehet például a tolatást elvégezni.
 • Holttér

  Valahol kapcsolódik a visszapillantóhoz, ugyanis a hosszabb tehergépjárműveknél oldalt, a hátsó kilátással nem rendelkező kisteherautóknál, furgonoknál pedig hátul teljes holttér alakul ki. Teherautó bérlés során figyeljünk rá, hogy a tükrök optimálisan legyenek beállítva, hogy csökkentsük a holtterek mértékét!
 • Tolatóradar

  Ha valaki gyakorlatlan sofőrként veszi igénybe a teherautó bérlés szolgáltatást, vagyis ekkora gépjármű vezetésében nincs tapasztalata, akkor célszerű tolatóradarral, vagyis hangot kibocsátó érzékelővel felszerelt gépjárművet választani. Ha nincs valaki, aki a tolatást segíteni tudja, akkor könnyen kárt lehet okozni a bérelt vagy mások járművében is.
 • Kanyarodás

  A teherautók, furgonok nagyobbak, mint egy személygépkocsi. Ebből következik, hogy jobban oda kell figyelni a kanyarok bevételére is. Rövidebb tengelytávnál és nagyobb ívű kanyarokban, illetve nagyobb tengelytávnál és szűkebb kanyaroknál figyelembe kell venni, hogy a kormányzott és a hátsó tengely nyomvonala eltér egymástól, ezért a személyautóhoz képest enyhén megnövelt fordulóívet hagyjon. Közérthetően mondva a teherautó bérlés idején nagyobb ívben kell kanyarodni.
 • KRESZ szabályok

  Amennyiben 3,5 tonna alatti a teherautó súlya, akkor ugyanolyan sebességhatárok vonatkoznak rá, mint a normál személygépkocsira. Szem előtt kell tartani, hogy a teherautó bérlés során a KRESZ-szabályok ugyanúgy érvényben vannak, tehát az abban leírtak betartása mindenképpen elengedhetetlen.
 • Parkolás

  A teherautó méretéből adódóan lényegesen több helyet foglal el. A teherautó bérlés esetén előfordulhat, hogy a bérlő még nem érzi a jármű méreteit, így a parkolás nehézségeket okozhat. Azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint igyekezzen szélesebb és hosszabb parkolóhelyet megcélozni ahhoz, hogy biztonságosan tudjon parkolni.

Nos, röviden ennyit szerettünk volna jó tanácsként elmondani azoknak, akik a teherautó bérlés szolgáltatásunkat igénybe veszik. Amennyiben bármilyen kérdésük van, vagy csupán további információt szeretnének, keressenek bennünket bizalommal!